Handelspand Electrolux

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand Electrolux

Beschrijving

Handelspand in art-decostijl opgetrokken in opdracht van de firma Davidis & Cie, naar een ontwerp door de architect Joseph Selis uit 1934. Aannemer Spiessens-Van Nereaux uit Deurne voerde de werken uit. Bestemd als winkel en kantoren van Electrolux, betrof het project de grondige verbouwing van een pand, waarvan indeling en gevelfront volledig werden vernieuwd. Dit laatste, een voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl, was volgens de bouwaanvraag uit 1867 gebouwd in opdracht van notaris G. Victor Meert.

Electrolux is een van oorsprong Zweedse producent van stofzuigers en koelkasten, opgestart in 1901 en na fusie onder de huidige benaming actief sinds 1919. Tijdens de jaren 1920 en 1930 evolueerde Electrolux tot een multinationaal concern met fabrieken in verschillende landen van Europa, de Verenigde Staten en Australië. Bouwheer Davidis & Cie, in 1874 opgericht als een handelsfirma in petroleum en vetten, was sinds 1927 gevestigd in het aanpalende kantoorgebouw. Aan de plannen van Selis ging een project uit 1933 vooraf door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié. Het betrof een complex met een winkel en vijf appartementen van hoge standing, waarvan het gevelfront aansloot op het aanpalende kantoorgebouw.

Joseph Selis lijkt van de vroege jaren 1930 tot de late jaren 1950 gelijktijdig in Antwerpen en Oostende als architect actief te zijn geweest. Samen met het bekende winkelpand "Coutellerie Orfèvrerie Tilquin" dat hij in 1933 vlakbij op de Meir tot stand bracht, behoort het appartementsgebouw "L’Imperator" tot de meest opvallende realisaties van de architect in Antwerpen. Het ontwerp van het handelspand "Electrolux" is representatief voor het gematigd progressieve oeuvre van Selis uit het late interbellum, dat het midden houdt tussen een zakelijk modernisme en een gestroomlijnde art-decostijl. Naast zijn architectuur liet hij zich in deze periode ook opmerken als ontwerper en producent van eigentijdse interieurs en meubilair.

Het gebouw, oorspronkelijk met een standaardgevelbreedte van drie traveeën, omvat vier bouwlagen onder een plat dak. De vandaag beschilderde lijstgevel heeft een bepleisterde afwerking (Chromolith?), met gebruik van witte natuursteen voor de lateien, lekdrempels, daklijst, uitspringende banden en hoekblokken, en volgens het gevelontwerp marmer voor de pui. Sober van opzet, met een nadrukkelijk horizontale gelaagdheid, ontleent de opstand een gestroomlijnd karakter aan het typische gebruik van parallelle, afgeronde banden en hoekblokken, die boven het portaal en aan weerszij van de raampartijen aan het gevelvalk ontspringen. Een vlaggenmast op de linker penant draagt bij tot de publicitaire eigenheid van het gevelfront, dat volgens het ontwerp voorzien was van twee publiciteitsopschriften met de firmanaam "Electrolux", wellicht in neonverlichting. Volledig opengewerkte winkelpui met afgeschuind zijportaal. Gevelbrede rechthoekige vensters met uit de as geplaatste middenpost op de bovenverdiepingen, die zijn afgewerkt met een gelede kroonlijst. Het stalen schrijnwerk van de winkelpui en vensters met typische roedeverdeling, is op de topgeleding na bewaard.

Volgens de bouwplannen boden begane grond en eerste verdieping ruimte aan de winkel, kantoren en conferentiezaal van Electrolux, ontsloten door een eigen traphal. De tweede en derde verdieping met eigen vestibule en traphal vormden vermoedelijk een woning.