Hoeve Haeck met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Haeck met omgeving

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Haeck met omgeving

Beschrijving

Het beschermde dorpsgezicht 'Hoeve Haak en omgeving' strekt zich uit ten noordwesten van de Sint-Martinuskerk in het centrum van Meise. De hoofdaccenten in dit dorpsgezicht worden gevormd door de Hoeve Haeck met het bijhorende boerenburgerhuis, het oude gemeentehuis en een goed bewaarde langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw. In de onmiddellijke omgeving van deze hoofdbestanddelen resten nog een aantal kleinschalige, doch typisch 19de-eeuwse dorpswoningen. Alle elementen in aanmerking genomen geeft dit dorpsgezicht een idee van hoe Meise eruit zag in de tweede helft van de 19de eeuw.