Zomerlinde bij kruispunt

Beschrijving

De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich in Deurne op een kruispunt van wegen ten oosten van de dorpskern. De straat en de omgeving kregen de naam Molenberg als verwijzing naar de windmolen die ten zuidenoosten van de zomerlinde stond. In de volksmond wordt deze boom ‘de trots van de Molenberg’ genoemd. Deze boom heeft een stamomtrek van 3,80 meter op 1,50 meter hoogte en is zeventien meter hoog. De grootste diameter van de kroon bedraagt dertien meter (opname in 2011). De groeivorm is representatief voor de soort.

Voor wie van de dorpskern van Deurne, bestaande uit een groot driesplein, kwam, was de plek waar de zomerlinde staat zowat de toegangspoort tot het gemeenschappelijk weidegebied Koppenhagel waarin een windmolen stond. De lindeboom staat midden op een kruispunt van vier wegen en markeert een kadastrale grens, met name de grens tussen de vroegere Dries van Deurne en Koppenhagel. Deze zomerlinde is dan ook een beeldbepalend object. Als baken op een kruispunt van wegen heeft deze boom bovendien een ruimtelijk-structurerende functie. Vroeger werden de bloesems van de boom geplukt voor thee. Wanneer de processie hier passeerde, werd de boom versierd. In de jaren 1960 werd de lindeboom afgeboord met een muurtje.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.01/24020/229.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Vlaams-Brabant, fase A.2, nr.11.
Auteurs: Van Ormelingen, Jan