Twee opgaande bruine beuken bij villa

Beschrijving

De twee rode beuken (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bevinden zich in de voortuin en de tuin van een woning langs de Leuvensesteenweg. De bomen zijn respectievelijk 25 en 27 meter hoog, de stamomtrekken meten 4,97 meter (gemeten op één meter hoogte) en 5,86 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte). De grootste diameters bedragen negentien en 22 meter.

Beide bomen hebben een representatieve groeivorm voor de soort. Ze zijn de dikste in de regio en zijn beeldbepalend binnen het architecturaal concept van de tuinaanleg. De beuk in de voortuin vormt een baken langs de Leuvensesteenweg, terwijl de beuk in de tuin zichtbepalend is voor de omliggende woningen. Ze vormen een historische eenheid met de villa en haar bijgebouwen.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.01/24055/118.1, Houtig erfgoed in Vlaams-Brabant, fase 2, nr.24.
Auteurs: Buyle, Eline