erfgoedobject

Knoteiken als hoekbomen

landschappelijk element
ID: 302522   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302522

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) bevinden zich twee oude knothaagbeuken (Carpinus betulus) in een weide. Aan de overzijde van dit weideperceel staan twee oude knoteiken (Quercus robur). De oude knotbomen zijn samen met andere, recenter aangeplante, bomen gesitueerd op de perceelgrens.

De twee knoteiken hebben een stamomtrek van 2,90 en 2,98 meter. De grootste diameter van de kroon van één van beide knoteiken bedraagt negentien meter.

Deze knotbomen hebben een uitzonderlijk en monumentale vorm en zijn bijgevolg beeldbepalend. Het knotten getuigt van een zeer oude beheervorm. De bomen voorzagen de lokale gemeenschap van onder andere rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Deze beheervorm raakte echter in onbruik, waardoor knotbomen de laatste decennia stelselmatig uit het landschap verdwenen. Tenslotte hebben deze knotbomen een bijzondere natuurwetenschappelijke waarde als genenreservoir.


Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier 4.01/23104/139.1, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase 2, nr.35.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2013


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Knothaagbeuken langsheen weg

  • Is deel van
    Sint-Martens-Lennik

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Knoteiken als hoekbomen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302522 (Geraadpleegd op 03-08-2020)