Driegevelvilla in cottagestijl

Beschrijving

Villa met smalle voorgevel van één travee, en een lange zijgevel met portaal afgesloten door fijn uitgewerkte smeedijzeren hek. Het bouwdossier dat opdrachtgever Willy De Graeve in 1925 indiende voor een nieuwe woning in de straat waar hij al woonde, bevat geen gegevens over ontwerper of aannemer.

De cottagestijl is in de achterliggende Ter Rivierenwijk goed vertegenwoordigd, met huizenrijen in de Venneborglaan en in de Ter Rivierenlaan, waar het verdwenen ensemble Heldenstad het beste voorbeeld was. Deze woning is één van de meest verzorgde en uitgewerkte voorbeelden van deze stijl in de wijk.

De grote, half vrijstaande woning maakt gebruik van het lange perceel om de woonruimtes achter elkaar te schikken. Daardoor heeft het pand een smalle voorgevel van één travee, en een lange zijgevel die een volwaardige afwerking kreeg waarin het portaal verwerkt is. De toegang tot de tuin is van de als oprit omgevormde voortuin afgesloten door twee fijn uitgewerkte smeedijzeren hekken tussen bakstenen pijlers met florale ornamentiek in art deco.

Het ontwerp combineert alle vaste kenmerken van de cottagestijl: in de parementen wordt de rode baksteen gecombineerd met contrasterende natuursteen, met vlakken in terra nova en pseudovakwerk; erkers, glazen luifels, pannen afdaken en uitsprongen zorgen voor een levendige opbouw; voor- en zijgevel zijn geaccentueerd door een topgevel; in de muuropeningen wordt houten schrijnwerk met fijne roedeverdeling voorzien; aan tuinzijde biedt een overdekt terras toegang tot de tuin. Deze elementen zorgen samen voor een zeer verzorgd, pittoresk geheel.

De driegevelvilla combineert een voorbouw van twee bouwlagen onder rode pannen bedaking met decoratieve, smeedijzeren vorstkam en topstukken, met een even hoge, ruime achterbouw onder plat dak. Het bouwdossier bevat de plattegronden en toont een ruime woning, voorzien van royale ontvangstkamers. De woning is volledig onderkelderd, met ruime provisie-, kolen- en wijnkelders. De begane grond is uitgebouwd rondom de centrale inkomhal met omlopende trap, in de zijgevel verlicht door grote rechthoekige vensters. Vóór de vierkante traphal wordt de volledige gevelbreedte ingenomen door een groot salon. Neem je de deur vanuit de trapzaal richting tuinzijde, dan kom je in de eetplaats met driezijdige erker in de zijgevel en met toegang tot het overdekte terras aan tuinzijde. Naast de eetkamer, een gang met trap naar de kelder en toegang tot de keuken in de achterbouw. Via het terras bereik je een toilet. De eerste verdieping biedt ruimte aan slaap- en badkamers. Op de mansarde zijn twee grote zolderkamers voorzien.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 1262.

Aanvullende informatie

De architect van dit pand is Louis Pingnet. De naam van de architect is gegraveerd in de witte natuursteen.

• Informatie verkregen door Tharcis Pingnet, december 2018.