Grote burgerwoning in art deco

Beschrijving

Grote burgerwoning in art deco, gebouwd rond 1929 als eigen woning voor de Deurnese aannemer Filip Chabot-Van Gele, die nog andere bouwprojecten had in de omliggende straten. Het bouwdossier werd niet teruggevonden in het Antwerpse stadsarchief, waardoor we niet weten of de verdiepingen van de grote woning eventueel bedoeld waren voor de verhuur.

Het pand telt twee ongelijke traveeën en vier bouwlagen, onder platte bedaking. Het rode bakstenen parement contrasteert met de witgeschilderde gecementeerde gedeelten, voorzien van art-deco-ornamentiek zoals de geribde friezen die de venstertravee afzomen, de fijne lisenen die de bovenvensters ondersteunen en versierd zijn met plantenmotieven of de getrapte detaillering van de sluit- en hoekstenen van de bovenvensters. De rechthoekige muuropeningen variëren in grootte en samenstelling, waardoor een levendig geheel wordt gecreëerd.

De gedrongen begane grond is volledig gecementeerd en fungeert als sokkel voor de hoge woning. Deze bouwlaag herbergde behalve de garage oorspronkelijk wellicht een aantal ontvangstruimtes zoals bureel en wachtkamer of dienstruimtes zoals keuken en wasplaats. De deur, de poort en de twee vensters zijn rechthoekig en behielden het originele schrijnwerk, met art-decosmeedwerk in poort en deur. De tweede bouwlaag is uitgewerkt als bel etage. De brede drieledige erker met afgeronde hoeken en getrapte art-decoconsoles markeert wellicht een ruime zit- en ontvangstkamer, in enfilade verbonden met een tweetal andere woonruimtes. De erker is volledig gecementeerd, en loopt visueel verder in de gecementeerde omlijsting van de bovenvensters. In de deurtravee een smal rechthoekig venster met smeedijzeren borstwering. Op de derde bouwlaag, vermoedelijk bedoeld voor de slaap- en badkamers, een drieledig deurvenster uitkomend op een balkon met art-decoleuning in smeedijzer. In de deurtravee een tweelicht in gecementeerd muurveld, met tussenzuil die als liseen verder loopt naar de bovenverdieping. De bovenverdieping is drieledig ingedeeld, met drie zoldervensters die telkens in een uitgesproken art-deco-omlijsting zijn gevat, waarvan de sluitstenen doorlopen in de kroonlijst van de gevel. Alle vensters behielden hun houten schrijnwerk; op de tweede en derde bouwlaag zijn de bovenlichten voorzien van veelkleurig glas in lood in art deco.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Deurne, Afdeling IV Sectie A, 1928/20, 1929/43.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Leggers Deurne, Afdeling IV Sectie A, artikel 2534.