Driegevelvilla in cottagestijl

Beschrijving

Driegevelvilla in eenvoudige cottagestijl, rond 1924 gebouwd voor W. Peeters uit Schilde. De plannen van de woning in het bouwdossier zijn gesigneerd door een bouwmeester, echter met een onleesbare handtekening.

De cottagestijl vertegenwoordigt de vrij conventionele smaak van de burgerij in de jaren 1920 en past in het beeld dat men wou scheppen in de toen in ontwikkeling zijnde Ter Rivierenwijk waarvan dit gedeelte van de Turnhoutsebaan deel uitmaakt.

De half vrijstaande woning heeft een grote, met struiken begroeide voortuin. De woning telt twee bouwlagen onder pannen bedaking. Gevels met rode bakstenen parementen op bakstenen plint. De bovengevels zijn bekleed door een witte cementering waarin rode bakstenen banden en dito muurvlechtingen in de puntgevels zijn uitgespaard, elementen die verwijzen naar de traditionele, landelijke baksteenbouw. De andere elementen die eveneens de cottagestijl typeren zijn aangepast, namelijk de erker en de fijne houten roedeverdeling van de muuropeningen.

De straatgevel heeft een puntgevel van twee traveeën, gedomineerd door een zware, ondertussen aangepaste driezijdige erker in de rechter travee en verder licht getoogde, brede muuropeningen waarin het houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling volgens oorspronkelijk model is vervangen. In de zijgevel met vier ongelijke traveeën zit centraal het rondbogige portaal, eveneens door een puntgevel geaccentueerd. De rechthoekige voordeur is bereikbaar via twee treden, en is omringd door twee zijlichten en een waaiervormig bovenlicht. In beide bouwlagen rechthoekige vensteropeningen van verschillende breedte, telkens met bakstenen lekdrempel en rollaag;(vervangen) schrijnwerk met kleine roedeverdeling.

De plattegronden in het bouwdossier tonen de typische indeling van de driegevelvilla in het interbellum. Een grote, gevelbrede hal met bordestrap vormt de centrale plek in de woning, bereikbaar via het portaal waarin een gastentoilet is voorzien. Aan straatzijde een grote woon- en rookkamer met bow-window. Aan tuinzijde de eetkamer met overluifeld terras in de brede venstertravee, en de keuken en bijkeuken in de smalle deurtravee. Op de eerste verdieping zitten aan straat- en tuingevel telkens twee slaapkamers, met tussenin, naast het bordes, een badkamer en een toilet. Het achterste gedeelte is onderkelderd, met een grote provisie- en kleinere kolenkelders, toegankelijk met een trap vanuit de bijkeuken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 764.