Deze twee bescheiden burgerhuizen in art deco werden in 1932 gebouwd op smalle percelen tussen twee grote driegevelvilla’s uit 1924 in cottagestijl. Met hun materiaalgebruik, verhoudingen en ingetogen bouwstijl ondersteunen ze de erfgoedwaarde van de twee villa’s. Ze maken van deze huizenrij van vier een waardevol, authentiek interbellumensemble binnen de bebouwing van de Turnhoutsebaan ter hoogte van de Ter Rivierenwijk.
De twee burgerhuizen werden als een ensemble gebouwd, volgens een bouwdossier uit 1932 ingediend door architect Pierre Backer-Overbeek. De Brasschaatse architect kennen we als de huisarchitect van Antverpia, de bouw- en verzekeringsmaatschappij die achter de ontwikkeling van de wijk Sint-Mariaburg zit. Binnen deze wijk bouwde hij voornamelijk burgerhuizen in een eenvoudige, vrij conventionele art deco, de stijl die we ook bij deze twee woningen in Deurne terugvinden. De keuze voor deze architect is niet verwonderlijk: de bouwheer is J. Van de Sande, een houthandelaar die in het Brasschaatse deel van Sint-Mariaburg woonde, op de Kapelsesteenweg 127.
Hoewel iets verschillend in de gevelafwerking, werden de twee woningen volgens eenzelfde spiegelend schema gebouwd. Ze tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met brede, centraal geplaatste dakkapel. Centraal de brede venstertraveeën met massieve erker op de begane grond, bij 309 ook doorgetrokken als balkon boven de deur. Daarnaast de smalle deurtraveeën met overluifelde, in art-decostijl uitgewerkte portalen en een smal bovenvenster. Alle vensteropeningen zijn rechthoekig; enkel bij 309 is het schrijnwerk met fijne horizontale roedes (gedeeltelijk) bewaard. Verzorgde decoratie die de woningen hun art-decotoets geven, maar deels verdwenen door het vervangen van de deuren en het verwijderen van ornamentiek aan de erkers.
Ook de plattegronden van de woningen zijn volgens het bouwdossier identiek en gespiegeld. Het gaat om de standaard enkelhuisindeling zoals we die sinds de 19de eeuw kennen voor de stedelijke burgerwoning. In de smalle deurtravee de gang met trappenhuis; achterin een toilet. In de brede venstertravee een enfilade van salon, eetkamer en overdekt terras. In de smalle achterbouw, in het verlengde van de gang, zijn keuken en wasplaats ondergebracht. De huizen zijn volledig onderkelderd: souterrains met proviand- en kolenkelders. Op de verdieping toont het plan twee slaapkamers en een badkamer.
- Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 8991.