Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis, in 1937 ontworpen door de Mortselse bouwmeester J. Ottelohé voor Ferdinand Joseph Grevisse uit de Plankenbergstraat 49 in Deurne.

De Mortselse architect J. Ottelohé kennen we van twee modernistische burgerwoningen in Mechelen en Heist-op-den-Berg, maar we vinden zijn naam ook terug in de historische bouwdossiers in het Antwerpse stadsarchief vanaf de jaren 1920, vooral voor verbouwingen. De woning die hij hier in Deurne ontwierp, sluit helemaal aan bij de verzorgde, bij de art deco aansluitende, decoratieve modernistische bouwstijl van de woningen in Mechelen en in Heist-op-den-Berg.

De ruime rijwoning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder platte bedaking; in het souterrain is een garage ondergebracht, te bereiken via een afhellende oprit in de lange voortuin. De voortuin werd heraangelegd als oprit met parkeerplaats; de mee ontworpen afsluiting van de voortuin is verwijderd. In de gele bakstenen lijstgevel domineert de horizontale belijning door de ver overkragende kroonlijst, de gevelbrede erker op de verdieping met typisch afgerond vensterregister, de brede vensteropeningen op de bel etage, en door de luifel boven het portaal en de betonnen latei boven de garagepoort.

Op de begane grond een overluifeld, gedetailleerd uitgewerkt portaal, toegankelijk via vijf treden naar de rechthoekige voordeur met nieuw schrijnwerk. De afgeronde vormen van het portaal trekken de aandacht naar zich toe via de zwart betegelde zuil rechts en het drieledige zijlicht met veelkleurig, floraal gesneden glas in lood links. Eenvoudige rechthoekige poort met nieuw schrijnwerk in het souterrain. Breed rechthoekig venster op de verhoogde begane grond met glas in lood. De brede erker op de verdieping valt op: gevat in een afgeronde natuurstenen lijst, opgedeeld met zwarte betegeling met gouden accenten, hier eveneens glas in lood in het originele schrijnwerk.

De plattegrond ingesloten in het bouwdossier wijst op een eigenaar met een eigen zaak: zitplaats en bureel krijgen een duidelijk afgebakende plaats. De indeling is een variant op het enkelhuissysteem, waar een smalle gang in de deurtravee toegang biedt tot de in elkaar doorlopende woonruimtes in de brede venstertravee.

Ottolohé zorgt voor een eigentijdse aanpassing van dit model in functie van de noden van de eigenaar: via het portaal kom je in een ruime inkomhal, die niet doorloopt in de lange gang met trappenhuis, maar met brede deuren verbonden is met de enfilade van eetkamer en veranda. De gang bevindt zich in deze woning in de venstertravee, en situeert zich achter een vierkante zitplaats aan straatzijde, wellicht te gebruiken als ontvangstruimte voor bezoekers, en op deze manier duidelijk gescheiden van de private woonruimtes. Met enkele treden kom je vanuit de inkomhal in de gang. De keuken heeft de traditionele plek achter de gang. Op de verdieping toont de plattegrond twee grote kamers links, van elkaar gescheiden door een badkamer met zenitale verlichting. In de rechtertravee, voor de trap, een kleine slaapkamer en achter de trap (boven de keuken) een bureel.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 14536.