erfgoedobject

Hotel Excelsior

bouwkundig element
ID: 30256   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30256

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Excelsior
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Excelsior" en "In de kleine winst" volgens opschrift van uithangborden. Benamingen respectievelijk verwijzend naar de voormalige hotel- en huidige winkelfunctie.

Voormalig hotel in neorococostijl, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Maurice Selly (Ieper) van 1922; achterliggende annexen en garages toegankelijk via poort in de D'Hondtstraat. Bouw mogelijk kaderend in het opkomend fronttoerisme na de Eerste Wereldoorlog; neemt de plaats in van twee vooroorlogse doorsneepanden. Dubbelhuis van zeven traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de markt, leien). Gele baksteenbouw; gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor de begane grond, de puilijst met erin opgenomen kleine balkons met gesmeed ijzeren leuning van de drie deurvensters op de tweede bouwlaag, de rocaillesluitstenen en druiplijsten van de getoogde muuropeningen. Verticaal geritmeerde bovenverdieping: middenrisaliet en geblokte pilasters. Gekornist eenvoudig hoofdgestel. Verzorgd houtwerk, zie de kruisramen met kleine roedeverdling, en de vijf dakkapellen met vleugelstukken onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden, in het midden breder uitgewerkt en met waaierverdeling in het bovenlicht. Deels aangepaste begane grond. Behouden deur in geprofileerde omlijsting met sluitsteen; links en rechts, oorspronkelijke drie vensters gewijzigd tot breed uitstalraam.

Interieur: enkele behouden reminiscenties aan de hotelfunctie onder meer de trap van de vroegere inkomhal.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  : 1987


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hotel Excelsior [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30256 (Geraadpleegd op 25-09-2020)