erfgoedobject

Ledeberg

landschappelijk element
ID
302564
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302564
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Ledeberg
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Ledeberg
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Flank van de Ledeberg met bospercelen en grasland, nabij het gelijknamige gehucht dat teruggaat tot een laatmiddeleeuwse burcht.

De Ledeberg is een circa 80 meter hoge heuvel, met een steile noordwestzijde die afhelt naar de Ledebergbosbeek ten noorden ervan. De bospercelen op de helling bevatten enkele zeer oude beuken (Fagus sylvatica). Naast één van de oudste beuken van het bos bevond zich het graf van een Duitse soldaat, gesneuveld in mei 1940, bestaande uit een hoop stenen en een arm houten kruis. Vanop de Ledeberg is het zicht op de Dendervallei, Ninove en het omliggend agrarisch gebied bewaard gebleven. Bij helder weer zijn zelfs de steden Aalst en Dendermonde in de verte zichtbaar.

Het gehucht Ledeberg, bovenop de heuveltop, ontstond rondom de eerste burcht van de plaatselijke heren, waarvan slechts sporen van de vroegere burchtkapel overblijven. Bovenop de heuvel bevindt zich de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Ledeberg, een oud bedevaartsoord dat reeds in de 12de eeuw vermeld werd.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000212, De Ledeberg (te Pamel-Ledeberg): briefwisseling KCML.
  • DE MAEGD, C., VAN AERSCHOT, S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Erfgoedwaarde verdwenen

De erfgoedkenmerken en -elementen van het landschap als gaaf bewaarde heuvelflank met vergezichten, bospercelen, grasland en een waardevol beukenbestand zijn in de decennia na 1942 door toenemende bebouwing en niet-vergunde kap nagenoeg volledig verdwenen.

Auteurs: Sys, Annelien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ledeberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302564 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.