erfgoedobject

Zomerlinde met ingesneden blad

landschappelijk element
ID: 302579   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302579

Juridische gevolgen

Beschrijving

De zomerlinde maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve.

De zomerlinde met ingesneden blad of grootbladige linde (Tilia platyphyllos) bevindt zich, samen met een moerascipres (Taxodium) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek.

De bomengroep maakte oorspronkelijk deel uit van de tuin bij een hoeve, die gesloopt werd naar aanleiding van de nieuwbouw van het Sint-Carolusrusthuis (1990-1991). Het terrein werd dan vermoedelijk ook geherprofileerd, waardoor de linde beschadigd raakte. Ook ten gevolge van het vellen van de witte paardenkastanje liep de kroon van de linde schade op.

Deze bomengroep heeft een belangrijke wetenschappelijke waarde: naar de ouderdom van de bomen kan alleen maar gegist worden omdat er geen historische of archivalische gegevens voorhanden zijn. Mogelijk gaat het om een aanplant van 100 à 130 jaar oud. Steunend op de databank van de Belgische Dendrologische Inventaris (1987-1992) kan gesteld worden dat de paardenkastanje tot de dikste exemplaren van het Vlaams Gewest behoorde (vijfde plaats qua stamomtrek).

Deze groep van drie bomen vormt een opvallend en dominant element in het straatbeeld of dorpsgezicht van Sint-Katharina-Lombeek. Vergelijkbare bomengroepen zijn in bebouwde kommen zelden te vinden. Bijgevolg heeft deze bomengroep een belangrijke esthetische waarde.

 • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000066, Meersstraat Witte paardenkastanje, moerascypres en zomerlinde: advies KCML (1995).
 • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000066, Meersstraat Witte paardenkastanje, moerascypres en zomerlinde.(De Haeck A. & Deneef R. 1993).

Bron     : -
Auteurs :  Cox, Lise
Datum  : 2013


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Moerascipres

 • Is gerelateerd aan
  Witte paardenkastanje

 • Is deel van
  Sint-Katherina-Lombeek

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Zomerlinde met ingesneden blad [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302579 (Geraadpleegd op 27-11-2020)