erfgoedobject

Neogotische eenheidsbebouwing van handelshuis en Hotel Regina

bouwkundig element
ID
30258
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30258

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische eenheidsbebouwing met handelshuis (nummer 43) en hotel zogenaamd "Regina" zie opschrift (nummer 45), op de hoek bij de Rijselsestraat, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van circa 1921; neemt de plaats in van drie vooroorlogse panden. Zeven traveeën + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de markt, leien) gedomineerd door hoektorentje onder leien tentdak; jaartallen 1914 en 1922 in medaillon links en rechts boven het winkelraam (nummer 43). Gele baksteenbouw op sokkel van arduin; gebruik van Euvillesteen voor kruis- en drielichtkozijnen, druiplijsten, omlijsting van de winkelpui met korfbogig uitstalraam tussen twee deuren (nummer 43), en het beeld van de engel met zwaard op console onder hoekbaldakijn op de bovenverdieping. Neogotische inslag het meest uitgesproken bij nummer 45 zie de risalietvormende trapgevel links, het traceerwerk van vensterboogvelden en bovenste borstwering van de hoektoren.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1227.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neogotische eenheidsbebouwing van handelshuis en Hotel Regina [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30258 (Geraadpleegd op )