erfgoedobject

Moerascipres

landschappelijk element
ID
302581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302581

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Moerascipres
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De moerascipres maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve.

De moerascipres (Taxodium) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek. Op het moment van de bescherming had deze opgaande boom een stamomtrek van 3,18 meter.

De bomengroep maakte oorspronkelijk deel uit van de tuin bij een hoeve, die gesloopt werd naar aanleiding van de nieuwbouw van het Sint-Carolusrusthuis (1990-1991). Het terrein werd dan vermoedelijk ook geherprofileerd, waardoor de moerascipres beschadigd raakte.

Deze bomengroep heeft een belangrijke wetenschappelijke waarde: naar de ouderdom van de bomen kan alleen maar gegist worden omdat er geen historische of archivalische gegevens voorhanden zijn. Mogelijk gaat het om een aanplant van 100 à 130 jaar oud. Steunend op de databank van de Belgische Dendrologische Inventaris (1987-1992) kan gesteld worden dat de paardenkastanje tot de dikste exemplaren van het Vlaams Gewest behoorde (vijfde plaats qua stamomtrek).

Deze groep van drie bomen vormt een opvallend en dominant element in het straatbeeld of dorpsgezicht van Sint-Katharina-Lombeek. Vergelijkbare bomengroepen zijn in bebouwde kommen zelden te vinden. Bijgevolg heeft deze bomengroep een belangrijke esthetische waarde.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000066, Meersstraat Witte paardenkastanje, moerascypres en zomerlinde, advies KCML (1995).
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000066, Meersstraat Witte paardenkastanje, moerascypres en zomerlinde.(DE HAECK, A., DENEEF, R., 1993).
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000066, Meersstraat Witte paardenkastanje, moerascypres en zomerlinde, briefwisseling (1999).

Auteurs: Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Witte paardenkastanje

  • Is gerelateerd aan
    Zomerlinde met ingesneden blad

  • Is deel van
    Sint-Katherina-Lombeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moerascipres [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302581 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.