erfgoedobject

Herenhuis en winkel

bouwkundig element
ID
30261
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30261

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis en winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen herenhuis (nummer 6) en winkelhuis (nummer 4), uit het begin van de jaren 1920; thans samengesmolten tot een winkelpand en architecturaal geheel; nummer 4, oorspronkelijk in neorenaissancestijl. Neorococo lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien). Gele baksteenbouw op sokkel van arduin; gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor de pui, de geriemde omlijsting en doorgetrokken onderdorpels op consoles van de bovenvensters, respectievelijk getoogde deurvensters met aansluitende ijzeren leuning op de eerste bouwlaag, en accoladebogig op de tweede bouwlaag. Spiegels op de borstwering. Verzorgd houtwerk zie kruisramen met kleine roedeverdeling, dakkapellen onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden en de waaierverdeling van de korfbogige koetspoort en recentere uitstalramen.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis en winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30261 (Geraadpleegd op )