Standbeeld Camille Huysmans

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Camille Huysmanslaan
Locatie Camille Huysmanslaan zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Tentoonstellingswijk Antwerpen (inventarisatie: 01-10-2015 - 15-12-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Standbeeld Camille Huysmans

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Typologiestandbeelden
Dateringna WO II
Betrokken personen

Beschrijving

Standbeeld van socialistisch politicus en Antwerps burgemeester Camille Huysmans (Bilzen, 1871-Antwerpen, 1968), een sculptuur van Idel Ianchelevici uit 1971.

In 1970 al kreeg Ianchelevici de opdracht om een standbeeld van Huysmans te maken voor zijn geboortedorp Bilzen, een opzet dat niet werd uitgevoerd. De Stichting Camille Huysmans liet het gipsen ontwerp in brons gieten door Achiel Vindevogel uit Zwijnaarde. In 1981 werd het ingehuldigd in het Koning Albertpark, vlakbij de voormalige woning van Huysmans op de Belgiëlei. Omdat tramsporen verlegd werden, moest gezocht worden naar een nieuwe locatie voor het standbeeld. In 1996 kreeg het beeld zijn huidige locatie op de middenberm van de naar hem genoemde brede centrale straat in de tentoonstellingswijk.

Het bronzen standbeeld (3,2 m hoog) toont Camille Huysmans ten voeten uit, en is opgesteld op een hardstenen sokkel (2,5 m hoog). Het beeld is gesigneerd en gedateerd "IANCHELEVICI 1970". Op de voorzijde van de sokkel is een tekst ingebeiteld uit de 1 mei-toespraak die de politicus hield in 1940: "De wereld zal niet/ gered worden/ door diegenen die/ hun hoofd buigen/ en kruipen voor/ de brutale macht/ maar wel door/ diegenen die/ onvervaard/ rechtstaan en/ strijden voor/ algemene vrede en/ algemene welvaart/ voor een wereld/ zonder verdrukking/ en zonder vervolging/ in een democratische/ gemeenschap van/ broederlijkheid/ onder alle volken/ der aarde/ Toespraak/ 1 mei 1940".

  • VAN RUYSSEVELT A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen Anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en monumenten, Antwerpen, 147-148.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2016

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Camille Huysmanslaan

Camille Huysmanslaan (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.