Café central

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café central

Beschrijving

Zogenaamd "Café central" volgens opschriften van de versierde panelen op de borstwering. Eclectisch hoekhuis bij de Diksmuidestraat, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect O. De Poorter (Ieper) van 1928 met als bouwheer "La Brasserie Centrale Yproise". Relatief laat heropgebouwd hoekpand vermoedelijk in afwachting van de definitieve rooilijn.

Zes traveeën + één afgeschuinde hoek- en deurtravee + twee traveeën van twee bouwlagen met hoge begane grond, onder pseudomansardedak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw; sokkel en herbergpui van arduin; gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor kozijnconstructies en parementen. Twee haaks op elkaar gestelde schoudergevels (twee traveeën) met overhoeks topstuk, vaas- en bolvormige bekroningen; centrale bovenpenanten voorzien van Art Nouveau getinte versiering aansluitend bij de jaarcartouche 1929 van de geveltop. Ertussen, de hoektravee benadrukt door houten vierzijdige erker op de tweede bouwlaag; dakvenster bekroond met topstuk tussen voluten. Omlopende zesledige geblokte herbergpui verticaal geleed door middel van vlakke pilasters; rondboogdeur met gedeeld bovenlicht, en hoge rechthoekige ramen.

Voorts aan Diksmuidsestraatzijde: links, vier traveeën op de begane grond geritmeerd door pilasters overgaand in lisenen op de bovenverdieping vier dakvensters met trapgevel. Deels aangepaste muuropeningen op de begane grond oorspronkelijk met respectievelijk van links naar rechts: kleine winkelpui, garagepoort en dienstdeur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine