erfgoedobject

Japanse honingboom op binnenkoer Atrechtcollege

landschappelijk element
ID
302651
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302651

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het betreft de Japanse honingboom (Styphnolobium japonicum) op een binnenplaats van het Atrechtcollege langs de Naamsestraat te Leuven, vermoedelijk aangeplant in 1802 of 1818. 

Het Atrechtcollege, op het hoogste punt van de Naamsestraat, werd gesticht in 1508 door Nicolaus Ruterius, afkomstig van Luxemburg en in 1502 benoemd tot bisschop van Atrecht. Het huidige collegecomplex, gegroepeerd rondom twee binnenplaatsen en toegankelijk vanuit de Naamsestraat via een imposante ingangspoort, is overwegend gebouwd in een classicistische stijl en is het resultaat van de verbouwing in 1774-1776 van het oorspronkelijke 16de-17de-eeuwse Atrechtcollege. De aan de straat gelegen binnenplaats vormt een nagenoeg rechthoekig, deels gekasseid voorplein waarvan het beeld bepaald wordt door de indrukwekkende Japanse honingboom. Deze boom werd hier in 1802 of 1818 geplant. Het zou één van de twee eerste exemplaren zijn die in ons land uit Japans zaad werd geteeld.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002288, Atrechtcollege; japanse honingboom.
Auteurs: Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Atrechtcollege


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Japanse honingboom op binnenkoer Atrechtcollege [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302651 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.