Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 16, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Voorheen winkelhuis, thans V.T.B.-kantoor. Smal hoekhuis bij de Diksmuidsestraat, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect P. Dehennin (?) van 1929. Vrij laat heropgebouwd pand omwille van het erg smalle bouwperceel als gevolg van een verbreding van de Diksmuidsestraat en aanvankelijk voorgesteld als vestigingsplaats van de stadsbibliotheek met houten gevel naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper).

Diephuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen; gebruik van Euvillesteen voor de vensterdorpels. Eenvoudige imitatieve interpretatie van de lokale renaissancestijl zie trapgevel met rechthoekige boven- en zoldervensters verdiept in korfboogomlijsting onder druiplijst; op de eerste en tweede bouwlagen, boogvelden met kruismotieven van donkere bakstenen. Korfbogige winkelpui met vernieuwde houten verdeling. Rechter zijgevel van drie traveeën; lijstgevel met soortgelijke kenmerken.

  • CONSTANDT H., MUS O., VANDENBUSSCHE P., Het Ieper van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten, voorzien van beknopte historische gegevens, Brugge, 1984, p. 148.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.