Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Voorheen winkelhuis, thans V.T.B.-kantoor. Smal hoekhuis bij de Diksmuidsestraat, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect P. Dehennin (?) van 1929. Vrij laat heropgebouwd pand omwille van het erg smalle bouwperceel als gevolg van een verbreding van de Diksmuidsestraat en aanvankelijk voorgesteld als vestigingsplaats van de stadsbibliotheek met houten gevel naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper).

Diephuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen; gebruik van Euvillesteen voor de vensterdorpels. Eenvoudige imitatieve interpretatie van de lokale renaissancestijl zie trapgevel met rechthoekige boven- en zoldervensters verdiept in korfboogomlijsting onder druiplijst; op de eerste en tweede bouwlagen, boogvelden met kruismotieven van donkere bakstenen. Korfbogige winkelpui met vernieuwde houten verdeling. Rechter zijgevel van drie traveeën; lijstgevel met soortgelijke kenmerken.

• CONSTANDT H., MUS O., VANDENBUSSCHE P., Het Ieper van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten, voorzien van beknopte historische gegevens, Brugge, 1984, p. 148.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine