Woning met smeedijzeren poort

Beschrijving

Omstreeks 1928 liet handelaar Herman De Hen-Verschueren uit de Broederminstraat 8 in Antwerpen deze woning met bureel en magazijn bouwen. Voor het ontwerp, in een sobere art-decostijl, sprak hij architecten E. Wauters en Frans Blommaert aan, toen geassocieerd. Het pand valt op door het verfijnde smeedwerk van de korfboogpoort en de afsluiting van de voortuin, waarin rozenmotieven zijn verwerkt.

Van architecten Blommaert en Wauters, toen in Berchem in de Generaal Drubbelstraat gevestigd, kennen we een aantal ontwerpen van eengezinswoningen en flatgebouwen, allemaal uit het interbellum. Zie kiezen voor eenvoudige ontwerpen in art deco of modernisme. In de Venneborglaan tekende Frans Blommaert ook het ontwerp van de woningen op nummers 92-94, 80 en 105.

De woning telt twee gelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De voorgevel is in een strakke art deco ontworpen. Bruinrode baksteen wisselt af met gecementeerde vlakken die de hoge erker, de fries onder de kroonlijst, de puilijst en de omlijsting van de poortdoorgang omvatten. De venstertravee links wordt gedomineerd door een driezijdige erker die over de drie bouwlagen doorloopt. In de poorttravee zit op de begane grond een brede korfboogpoort met verfijnd smeedijzerwerk met rozenmotieven. Deze motieven zijn herhaald in het hekwerk dat de voortuin afsluit. Boven de poort, twee eenvoudige rechthoekige vensteropeningen. Het schrijnwerk van alle vensters is vervangen. De lijstgevel is afgezoomd met een smalle tegelboord.

De woning is slechts ten dele onderkelderd: in de linker travee zitten aan straatzijde twee kleine kelders, onder meer voor kolen. Op de begane grond de doorgang naar het magazijn rechts, en links daarvan een bureel. Achter het bureel, evenwijdig met de straat, een trappenhuis. Op de twee verdiepingen werden telkens twee kleine appartementen voorzien met een kamer en een keuken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 3576.