Stadswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 18, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan markt, mechanische pannen), volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922. Trapgevel van gele baksteen op sokkel van arduin en Atrechtse zandsteen; gebruik van Euvillesteen voor de onderdorpels van de benedenvensters; versierde muurankers. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de lokale renaissancevormgeving uit het eerste kwart van de 17de eeuw, en verwant met de door Jules Coomans gereconstrueerde trapgevel Boterstraat nummer 31 oorspronkelijk daterend van 1600. Overgenomen elementen: de horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels op tandlijst, de doorgetrokken druiplijsten, de rechte pinakels versierd met spiegels van de geveltop, de houten kruiskozijnen en de rechthoekige kozijndeur verdiept in korfboog- of tudorboogomlijstingen met geprofileerd beloop en geometrisch versierde boogvelden door middel van profielbakstenen.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.