erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
30267
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30267

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan markt, mechanische pannen), volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922. Trapgevel van gele baksteen op sokkel van arduin en Atrechtse zandsteen; gebruik van Euvillesteen voor de onderdorpels van de benedenvensters; versierde muurankers. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de lokale renaissancevormgeving uit het eerste kwart van de 17de eeuw, en verwant met de door Jules Coomans gereconstrueerde trapgevel Boterstraat nummer 31 oorspronkelijk daterend van 1600. Overgenomen elementen: de horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels op tandlijst, de doorgetrokken druiplijsten, de rechte pinakels versierd met spiegels van de geveltop, de houten kruiskozijnen en de rechthoekige kozijndeur verdiept in korfboog- of tudorboogomlijstingen met geprofileerd beloop en geometrisch versierde boogvelden door middel van profielbakstenen.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30267 (Geraadpleegd op )