Art-deco-burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Deurne
Straat Venneborglaan
Locatie Venneborglaan 61, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Deurne (Antwerpen) (inventarisatie: 01-06-2015 - 30-04-2018).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art-deco-burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis in art deco, gebouwd naar een bouwdossier van 1931 ingediend door Mortiers Joseph, Violetstraat 8, Antwerpen. Het pand is gesigneerd door architect Fr. De Proost, van wie verder nog geen werk geregistreerd werd.

De burgerwoning sluit aan bij de andere bebouwing in dit oudere, zuidelijke en meest kwalitatieve deel van de Venneborglaan, bestaande uit burgerhuizen met verzorgde art-deco-, cottage- of modernistische bakstenen gevels met verzorgde voortuin. De originele, in het bouwdossier getekende afsluiting van de voortuin van deze woning is bewaard, behalve het hek voor het tuinpad.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De architect hanteerde een zeer eenvoudige vorm van de art deco. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen op hardstenen plint, gecombineerd met horizontale gecementeerde muurdelen tussen de bouwlagen. De brede venstertravee trekt de aandacht naar zich toe met een driezijdige, met natuursteen beklede erker en met het hoge, als puntgevel uitgewerkte zoldervenster. In de smalle deurtravee vinden we op de begane grond een rechthoekige deur met bovenlicht in getrapte omlijsting. Daarboven een smal rechthoekig bovenvenster. Elementen uit de art deco zijn de veelkleurige glas-in-lood-bovenlichten van deur en vensters en de houten deur met uitwaaierend traliewerk.

Voor de plattegrond koos architect De Proost de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. In de smalle deurtravee de gang met trappenhuis. In de brede venstertravee een enfilade van drie kamers die door brede deuropeningen met elkaar verbonden zijn: salon aan straatzijde, veranda aan tuinzijde en daartussen de eetkamer. Achter het trappenhuis, en naast de veranda, is de vaste plek van de keuken binnen dit type plattegrond, hier met aansluitend de "pompplaats". De plattegronden in het bouwdossier laten zien dat de burgerwoning de optie had om in twee wooneenheden opgesplitst te worden: zowel op de beneden- als op de eerste verdieping is achteraan een keuken met pompplaats getekend op de plannen. Op de bovenverdieping bevonden zich bij opsplitsing in twee wooneenheden de slaapkamers voor de benedenwoning; de eerste verdieping kon verhuurd worden als appartement. Op de plannen van talrijke woningen in de Venneborglaan zien we een tweede keuken op de eerste verdieping, wat mogelijk wijst op het gebruik van de burgerwoningen als meergezinswoningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 7437.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Venneborglaan

Venneborglaan (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.