erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID: 302678   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302678

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Ruim burgerhuis in art deco, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1930 opgemaakt door architect Frans Van Lieshout voor Jan Thirion, uit de Prins Leopoldstraat 56 in Borgerhout.

De woning is representatief voor de bebouwing in het oudere, zuidelijke deel van de Venneborglaan, bestaande uit interbellumburgerhuizen met verzorgde art-deco-, cottage- of modernistische gevels met bakstenen parementen en verzorgde voortuinen. De voortuin van dit huis is bewaard, inclusief de originele afsluiting die in de stijl van de woning werd ontworpen. Het gaat om een smeedijzeren hekwerk op rode bakstenen onderbouw met pijlers.

De woning telt drie ongelijke travee├źn en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen op hardstenen plint. Witte natuurstenen banden verbinden de bovendorpels van de muuropeningen, de driezijdige erker is uitgevoerd in natuursteen, centraal in de linkerhelft van de woning een cartouche met art-decomotieven. De brede rechter travee trekt de aandacht naar zich toe. Op de begane grond een driezijdige erker bekroond met het balkon van het drieledig deurvenster op de verdieping. Centraal bevat het balkon een geometrische smeedijzeren leuning, waarvan het motief wordt herhaald in het zijlicht van de voordeur. Bekroning van het vensterrisaliet door het grote zoldervenster dat als mijtervormige topgevel is uitgewerkt. In de twee smalle travee├źn vinden we rechthoekige muuropeningen: drie kleine smalle vensters en de voordeur; in het dakschild boven de deurtravee een houten dakvenster. Het schrijnwerk van ramen en deur is overal vervangen. Beide geveldelen worden afgelijnd door een witte, houten kroonlijst, op fijn uitgewerkte modillons.

De grote burgerwoning is ingedeeld volgens het klassieke enkelhuispatroon, een indeling die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. In de deurtravee zit de hal met aansluitend de gang met trappenhuis. In de hal, naast de voordeur, een gastentoilet. Rechts een enfilade van salon en eetkamer, met aansluitend terras. Achter de trap, aan tuinzijde de keuken en het pomphuis. De woning is volledig onderkelderd, met drie grote ruimtes voor kolen en provisie. Op de eerste verdieping drie slaapkamers en een badkamer die zich aan straatzijde voor de trap bevindt; op de zolderverdieping vier kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 6734.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in art deco [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302678 (Geraadpleegd op 14-10-2019)