Modernistische meergezinswoning

Beschrijving

Modernistische meergezinswoning uit 1938, ontworpen door bouwkundige Albert Coppens voor weduwe J. Deman-Claeys, die vlakbij woonde op de Turnhoutsebaan 279.

Van de lokale architect Albert Coppens, wiens eigen, kleine rijwoning in de Paulus Beyestraat uit 1932 in een eenvoudig, maar verzorgde art deco is ontworpen, kennen we verder nog met twee eenvoudige ontwerpen in modernistische stijl in de Venneborglaan 13 en 18. De woning die hij hier realiseerde is bescheiden van opzet, maar verzorgd en stijlzuiver vormgegeven, met de typische elementen die we kennen uit de populaire pakketbootstijl, namelijk de ijzeren buisleuningen, de patrijspoortvormige vensters, de afgeronde erkers, het gele metselwerk. In dezelfde stijl ontwierp hij in 1937 het rechts aansluitende appartementsgebouw.

De rijwoning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, met een hoge kelderverdieping waarin vooraan de garage zit, toegankelijk via een afhellende oprit in de lange voortuin. Gele bakstenen lijstgevel met sterk overkragende houten kroonlijst. Brede venstertravee met in de kelder de rechthoekige, authentieke garagepoort met fraai ijzerwerk, waarboven een rechthoekige, tot boven doorlopende erker gemarkeerd door ronde hoekzuilen. In de deurtravee een rechthoekig portaal, bereikbaar via vijf hardstenen treden, met een fraaie houten deur met patrijspoortvenster en zijlicht, overluifeld door het ronde balkon van het deurvenster op de verdieping, voorzien van ijzeren buisleuningen. Het schrijnwerk van de vensters is vernieuwd.

De plattegrond in het bouwdossier toont een klassieke enkelhuisindeling met smalle gang met trap in de deurtravee en enfilade van drie woonruimtes in de brede venstertravee. In de kelder een ruime garage, een kolenkelder en een proviandkelder, bereikbaar via de gang en via de tuin. Op elke bouwlaag een appartement met in de voorbouw een enfilade van salon, eetkamer en keuken, en in de smallere achterbouw een kleine badkamer en een tweede slaapkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 15390.