Twee aaneensluitende huizen uit het interbellum.
Villa De Boom, Zuidstraat 50, werd opgetrokken in 1933 naar ontwerp van architect A. Coen uit Gent in samenwerking met de kunstschilder A. Verstraete uit Zottegem voor het glas in lood. Het pand van twee bouwlagen onder een complex dak is opgetrokken in baksteen met contrasterende partijen zoals de horizontale gerichtheid van open en diepe balkons tegenover de meer traditionele opbouw van de driezijdige beglaasde erker over gelijkvloers en verdieping, bekroond met een puntgevel. In de bovenlichten van de erkerramen zijn geometrische glas-in-loodcomposities aangebracht. Het interieur van de villa bewaarde grotendeels zijn structuur uit het interbellum en de interieuraankleding, waaronder dezelfde glas-in-loodmotieven als in het buitenschrijnwerk, in art deco. De villa is gelegen in een grote tuin. De voortuin wordt van de straat afgescheiden door een laag bakstenen muurtje en een haag.
Het pand Zuidstraat 52 telt een kelderverdieping, één bovengrondse bouwlaag en drie traveeën onder een geknikt zadeldak, belegd met pannen. De linker travee is uitgewerkt als een uitspringend volume met afgeronde hoek onder een plat dak. Het volume biedt ruimte aan de halfondergrondse garage. De verhoogd geplaatste gelijkvloerse verdieping heeft centraal een boogvormige deur onder een luifel en wordt voorafgegaan door hardstenen trappen. De rechter travee wordt gekenmerkt door een rechthoekig venster. In het mansardedak zit centraal een dakkapel. Het huis wordt voorafgegaan door een verharde voortuin met bakstenen tuinmuurtje.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2023: Villa's [online], https://id.erfgoed.net/teksten/428379 (geraadpleegd op ).
De halfvrijstaande villa werd gebouwd in de jaren 1920 en is een typevoorbeeld van de meer eclectisch-gerichte stijl met een eerder ruraal concept. Het pand is opgetrokken in baksteen met contrasterende partijen zoals de horizontale gerichtheid van open en diepe balkons tegenover de meer traditionele opbouw van de driezijdige beglaasde erker over gelijkvloers en verdieping, bekroond met een puntgevel. In de bovenlichten van de erkerramen zijn typische geometrische en rechtlijnige glas-in-loodcomposities aangebracht.
De villa is gelegen in een grote tuin. De voortuin wordt van de straat afgescheiden door een laag bakstenen muurtje en een haag.
De aanpalende woning telt één bouwlaag onder een geknikt zadeldak.
Auteurs: May, Laura; Van den Bossche, Hedwig
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: May L. & Van den Bossche H. 2015: Villa's [online], https://id.erfgoed.net/teksten/189452 (geraadpleegd op ).