Rij arbeiderswoningen ontworpen door Van Bouchout

Beschrijving

Rijbebouwing van twintig sociale woningen, gelegen aan de steenweg Mechelbaan aan de rand van deelgemeente Koningshooikt. Het ensemble werd gebouwd in 1931 naar ontwerp van de Lierse architect J.B. Van Bouchout in opdracht van de Lierse Maatschappij voor Goedkope Woningen.

Uitzonderlijk voorbeeld van een rijbebouwing in een bewaarde landelijke context. De woningen zijn gekoppeld tot één aaneengesloten volume, dat gescheiden wordt van de steenweg door niet-omheinde voortuinen. De huizen zijn ingeplant op heel diepe, smalle percelen. De achtertuinen werden echter gedeeltelijk ingekort door de bouw van een aaneengesloten blok garages in de achtertuinen omstreeks 2003.

Typische rijbebouwing onder een doorlopend pannen zadeldak, met in spiegelbeeldschema gekoppelde enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën. De lijstgevel, onder een houten kroonlijst op klossen, wordt doorbroken door vier ten opzichte van de gevellijn vooruitspringende woningen onder puntgevels (nummers 144, 160, 166 en 182). De geveltoppen worden afgelijnd met uitkragend, decoratief metselwerk. Eenvoudige baksteenarchitectuur, geritmeerd door gecementeerde lateien boven de rechthoekige muuropeningen. Ondanks de vernieuwing van al het schrijnwerk, behoudt het geheel een sterke eenvormigheid.

Evaluatie

Het ensemble vormt een uitzonderlijk en – op uitzondering na van het schrijnwerk – gaaf bewaard voorbeeld van een rij sociale woningen uit het interbellum, ingeplant langs een invalsweg in een landelijk gebied. Het geheel bezit stedenbouwkundige en architecturale waarde, bepaald door de typische inplanting (lange smalle percelen en voor- en achtertuinen) en de bewaarde context, evenals de sterk eenvormige architectuur, gekenmerkt door een eenheid op het vlak van schaal, materialiteit en vormgeving, verlevendigd met variaties in de gevelbeëindiging.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam LIER_WIJK_KONINGSHOOIKT_1200.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 1200, Lier, Mechelbaan.

Auteurs: Verhelst, Julie