erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID: 30269   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30269

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig woonhuis, sedert 1936 winkelhuis. Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1927 door middel van gevelsteen in de geveltop. Eclectische trapgevel van gele baksteen met verwerking van simili- en/of Euvillesteen voor de arcade op zuilen en de borstwering met onduidelijk opschrift van de loggia op de derde bouwlaag, de doorgetrokken lekdrempels en het parement. Imitatieve interpretatie van lokale gotische en renaissancepatronen: spitsbogige muuropeningen, drielobversiering van de geveltop, en overhoekse topstukken respectievelijk ontleend aan het middeleeuwse steen, de laatmiddeleeuwse houtbouw, en de 17de-eeuwse renaissancearchitectuur. Gewijzigde begane grond.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  : 1987


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30269 (Geraadpleegd op 25-09-2020)