erfgoedobject

Herberg In de Trompet

bouwkundig element
ID
30272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30272

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de Trompet
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd In de Trompet volgens opschrift van gietijzeren uithangbord. Grosso modo reconstructie van herberg in lokale renaissancestijl van 1620, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien); jaartallen 1620 en 1922 op de kleine spiegels in de vensterboogvelden van de bovenverdieping. Trapgevel van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen. Versierde muurankers. Horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels en hoofdgestel. Gelede geveltop verfraaid met aediculavenster tussen twee oculi met voorstelling van de zon links en de maan rechts; pilaster met gestileerd torsmotief en topstuk en bolbekroning. Houten herbergpui als imitatieve interpretatie van het vooroorlogse uitzicht: rechthoekige kozijnconstructie bestaande uit een centrale deur met bovenlicht en accoladeboogvormige tussendorpel, gekoppeld aan twee drielichtkozijnen. Op de bovenverdieping: houten kruiskozijnen verdiept in geprofileerde tudor- en korfboogomlijsting op afzaat. Kleine roedeverdeling.

  • CONSTANDT H., Ieperse jeugd tekent zijn monumenten. Een facet uit de Ieperse stadsarchitectuur van de 17de eeuw, in Iepers Kwartier, XII, 4, 1976, p. 103.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg In de Trompet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30272 (Geraadpleegd op )