Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art deco, gebouwd volgens een bouwdossier ingediend in 1932 door A. Van Gysel uit de Tweemontstraat 56 in Deurne-Noord. Het ontwerp, waarvan we de ontwerper niet kennen, volgt een behoudsgezinde richting binnen de art-deco-architectuur, waarbij de stijlspecifieke elementen zich hoofdzakelijk focussen in het ijzerwerk van balkonleuningen, poort en deur. De klassieke, op historiserende voorbeelden geïnspireerde aanpak van het ontwerp, uit zich vooral in de beeldbepalende in- en uitzwenkende geveltop.

De rijwoning telt twee traveeën en twee bouwlagen op een souterrain met garage. Zoals overal in de Ter Rivierenlaan heeft de woning een voortuin, hier grotendeels ingenomen door de afhellende oprit naar de garage en een betegeld tuinpad naar de voordeur. Rode bakstenen voorgevel afgelijnd door een brede houten kroonlijst op consoles. Typisch enkelhuispatroon, met brede venstertravee links en rechts de smalle deurtravee. De brede venstertravee is geaccentueerd door een driezijdige erker en de in- en uitzwenkende geveltop. Op kelderniveau, de driedelige garagepoort met fraai art-decosmeedwerk in de ruiten, onder een betonnen latei die de sokkel van de woning afboordt. Op de verhoogde begane grond de driezijdige erker in betonnen kozijn, waarbij in de sokkel twee bloembakken zijn verwerkt. De erker is bekroond door het balkon van de slaapkamer op de verdieping, afgezoomd met buisvormige leuningen en versierd door een fraai uitgewerkt natuurstenen moosgat voor regenwaterafvoer. Boven het brede rondbogige bovenvenster, centraal in de geveltop, een gelijkaardig natuurstenen elementje.

Iets terugwijkende smalle deurtravee, met opmerkelijke halfronde afwerking van luifels en balkon. Deur te bereiken met drie hardstenen treden; betegeld portaal met halfronde betonnen luifel. Rechthoekige deur met art-decosmeedwerk in het beglaasde paneel; bovenlicht met geometrisch glas in lood. Op de verdieping een balkon met gelijkaardige afwerking als het balkon in de venstertravee: de ijzeren buisleuning en het natuurstenen ornament komen hier terug. Dit bovenvenster wordt net als de voordeur door een halfronde luifel overschaduwd. Schrijnwerk van deur en poort bewaard; het schrijnwerk van de ramen is vervangen.

Traditionele aanpak van de plattegrond, die de 19de-eeuwse enkelhuisindeling overneemt. In de smalle deurtravee gang met trappenhuis, in de brede venstertravee op elke bouwlaag een enfilade van twee kamers, waarachter op de begane grond nog een veranda met glazen dak is voorzien. Standaardindeling van de functies, met salon een eetkamer beneden en de slaapkamers boven. De smalle keuken vinden we op de vaste plek achter de trap, waarboven zich de badkamer bevindt. Het bouwdossier bevat tekeningen van de brede, beglaasde korfboogdeuren die tussen salon en woonkamer enerzijds en tussen woonkamer en terras anderzijds waren voorzien.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 9239.