Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art deco, in 1925 ontworpen door architect Paul Dries voor A. Reynaert, wonende in Borgerhout in de Kattenberg 21.

Over Paul Dries, die als architect aan de Comptoir Général du Bâtiment verbonden was, is nog maar weinig bekend. Actief van omstreeks 1925 tot vermoedelijk 1950, behoort deze woning tot zijn vroege oeuvre, dat gekenmerkt wordt door woonhuizen en appartementen in art deco in Antwerpen. Hij levert hier een krachtig, stijlzuiver art-deco-ontwerp dat tot de betere voorbeelden van deze bouwstijl in de Venneborgwijk behoort. Het ontbreken van het oorspronkelijke schrijnwerk, dat gekenmerkt werd door hele fijne roedeverdeling van de ramen en smeed- en paneelwerk in de deur, verzwakt echter het algemene beeld. Een element dat wel is bewaard is de door Dries ontworpen afsluiting van de voortuin, bestaande uit smeedijzeren hekken tussen gesculpteerde hardstenen pijlers.

De rijwoning telt twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok evenwijdig met de straat). De voorgevel heeft een bakstenen parement op hardstenen plint en valt op door de massieve afgeronde erker op de verdieping, die visueel doorloopt in het met "terranova" bezette veld van de mijtervormige geveltop. Op de begane grond een klassieke indeling in drie traveeën, met rondbogige deur- en vensteropeningen in vlakke bakstenen omlijstingen. De deur is ingewerkt in een portaal. De erker op de verdieping bestaat uit vijf ramen in betonnen kozijn, en is ondersteund door twee getrapte consoles. De zolderverdieping, die door het brede dakvenster een volwaardige slaapverdieping is, is gemarkeerd door de grote mijterbogige geveltop, geopend door twee rechthoekige dakvensters en een klein venster in de top met typische art-decovormgeving.

Traditionele aanpak van de plattegrond, die de 19de-eeuwse enkelhuisindeling overneemt. In de smalle deurtravee gang met trappenhuis, in de brede venstertravee op elke bouwlaag een enfilade van twee kamers, waarachter op de begane grond nog een "serre" of veranda met glazen dak is voorzien. Standaardindeling van de functies, met "fumoir" (salon) en eetkamer beneden en de slaapkamers boven. De keuken vinden we op de vaste plek achter de trap, waar de gang verbreedt tot een keuken uitgevend op de serre. Boven de keuken bevindt zich de badkamer.

• Stad Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 1469.