Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Sobere, maar verfijnde burgerwoning in art deco, gebouwd volgens een bouwdossier uit 1936 voor H. Janssens-Klerks, een echtpaar dat al vlakbij woonde, op de Gallifortlei 188. Ze kozen de populaire architect Karel Van Looy, die zich voor dit ontwerp baseerde een van zijn typeplannen, maar er door de extra details toch één van zijn meest bijzondere realisaties in de Venneborgwijk van maakte.

De als erker uitgewerkte brede venstertravee met halfronde hoeken en verticale aflijning, het ovale bovenvenster, de uitwerking van de deur als portaal met luifel, zij- en bovenlicht en de verticale belijning, zijn elementen die hij overneemt uit het typeplan uitgevoerd bij onder meer de woning in de Ter Rivierenlaan 101. De vlaggenmast (enkel de ringen zijn nog aanwezig) en de koperen ooievaar die de hoekpijler van de venstertravee accentueren, tillen dit ontwerp boven de standaard uit. De buisleuningen die de erker ooit bekroonden, werden weggehaald.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen, onder plat dak. Rode bakstenen lijstgevel op plint met bossage, waarin een betralied keldervenster en kelderdeur verwerkt zijn. De woning heeft een voortuin, met bakstenen muurtje van de straat afgesloten, en voorzien van een trap naar de kelderdeur. Brede afgeronde erker in de venstertravee, horizontaal geaccentueerd door natuurstenen boven- en onderdorpels van de rechthoekige vensters en door de hardstenen kroonlijst. De erker wordt door een bakstenen pijler visueel gescheiden van de smalle deurtravee, bekroond door koperen ooievaar. Smalle, terugwijkende deurtravee links. Portaal toegankelijk via vier hardstenen treden. Rechthoekige deur met luifel, boven- en zijlicht. Boven de deur een groot, opvallend ovaal venster in witte natuurstenen omlijsting.

Van Looy gebruikt in al zijn ontwerpen een traditionele enkelhuisplattegrond, die sinds de 19de eeuw kenmerkend is voor de rijwoning in de stad. In de smalle deurtravee zit de gang met het trappenhuis, waarachter zich de keuken en de badkamer bevinden. In de brede venstertravee tekent Van Looy een enfilade van drie woonkamers. Deze indeling wordt ook op de verdieping herhaald, waarmee hij de mogelijkheid schept de woning als meergezinswoning te gebruiken, een optie die tegengesproken wordt door de gepersonaliseerde uitwerking van de gevel. Voor veel burgerwoningen in de wijk toont het bouwdossier een opdeling in appartementen; het is niet duidelijk of deze woning ook zo in gebruik werd genomen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 13966.