erfgoedobject

Herberg Den Anker

bouwkundig element
ID: 30273   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30273

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Anker
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Den Anker" volgens opschrift. Grosso modo naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwde herberg van 1922 volgens jaartal in de gecementeerde vensterboogvelden van de geveltop, oorspronkelijk daterend van 1611 en sobere exponent van de lokale renaissancestijl. Diephuis van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen trapgevel op plint van donkerblauwe baksteentjes zogenaamd "klompjes"; gebruik van simili- of Euvillesteen voor de onderdorpels, kordonvormende lekdrempel van de zoldervensters, dekstenen van de trappen, en basis van het overhoekse topstuk. Eenvoudige gevelordonnantie met houten kruiskozijnen, onder meer met kleine roedeverdeling, per verdieping alternerend verdiept in korf- of tudorboogomlijsting, echter onder cementlatei op de begane grond. Rechthoekige deur met eenvoudig bovenlicht en accoladebogige houten tussendorpel. Niet gereconstrueerde vooroorlogse elementen: de geometrische baksteenversiering van de boogvelden op de tweede en derde bouwlaag, en de profilering van de schoorsteen.

  • HARTIG E., Flandrische Wohnhaus-Architektur, Berlijn, 1916, z.p.
  • CONSTANDT H., Ieperse jeugd tekent zijn monumenten. Een facet uit de Ieperse stadsarchitectuur van de 17de eeuw, in Iepers Kwartier, XII, 4, 1976, p. 102-103.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  : 1987


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herberg Den Anker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30273 (Geraadpleegd op 25-09-2020)