Herberg Den Anker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Anker

Beschrijving

Zogenaamd "Den Anker" volgens opschrift. Grosso modo naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwde herberg van 1922 volgens jaartal in de gecementeerde vensterboogvelden van de geveltop, oorspronkelijk daterend van 1611 en sobere exponent van de lokale renaissancestijl. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen trapgevel op plint van donkerblauwe baksteentjes zogenaamd "klompjes"; gebruik van simili- of Euvillesteen voor de onderdorpels, kordonvormende lekdrempel van de zoldervensters, dekstenen van de trappen, en basis van het overhoekse topstuk. Eenvoudige gevelordonnantie met houten kruiskozijnen, onder meer met kleine roedeverdeling, per verdieping alternerend verdiept in korf- of tudorboogomlijsting, echter onder cementlatei op de begane grond. Rechthoekige deur met eenvoudig bovenlicht en accoladebogige houten tussendorpel. Niet gereconstrueerde vooroorlogse elementen: de geometrische baksteenversiering van de boogvelden op de tweede en derde bouwlaag, en de profilering van de schoorsteen.

• HARTIG E., Flandrische Wohnhaus-Architektur, Berlijn, 1916, z.p.
  • CONSTANDT H., Ieperse jeugd tekent zijn monumenten. Een facet uit de Ieperse stadsarchitectuur van de 17de eeuw, in Iepers Kwartier, XII, 4, 1976, p. 102-103.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine