Burgerhuis in art deco

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Deurne
Straat Ter Rivierenlaan
Locatie Ter Rivierenlaan 99, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Deurne (Antwerpen) (inventarisatie: 01-06-2015 - 30-04-2018).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Grote burgerwoning in art deco, gebouwd naar een bouwdossier uit 1933 van de populaire architect Karel Van Looy in opdracht van J. Verlegh uit de Boshovestraat 36 in Deurne.

Van Karel Van Looy kennen we talrijke burgerhuizen in de provincie Antwerpen, ontworpen in sobere, klassieke vormen van art deco en modernisme. Hij was vooral actief in de jaren 1930. In de buurt van de Venneborglaan/Gallifortlei in Deurne is hij één van de meest productieve bouwmeesters. Met een aantal vaste en doorgaans gesigneerde typemodellen, is zijn werk goed herkenbaar in het straatbeeld. Telkens komen dezelfde ornamenten terug binnen een steeds licht variërend gevelschema. We vinden typemodellen terug van eengezinswoningen en van kleine appartementsgebouwen.

Deze gevel komt in de Venneborgwijk verschillende keren terug. Nagenoeg identiek is de woning in de Ter Rivierenlaan 185, uit 1938. Volgens hetzelfde typeplan zijn in Venneborglaan de nummers 124 en 90 bewaard, zij het met een iets andere indeling.

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen op souterrain met garage. De woning heeft een plat dak; de bovenverdieping is als mansarde uitgewerkt, met een leien dakschild. Lijstgevel in rode baksteen op plint uit hardsteen en bossage, waarin ook de garagepoort is opgenomen. Erker en vensteropeningen zijn geaccentueerd met gecementeerde, betonnen onderdelen. De woning combineert een brede venstertravee met een smalle deurtravee. De venstertravee is benadrukt door een twee verdiepingen hoge gebogen erker, die op de gecementeerde delen is versierd met florale art-deco-ornamentiek en bekroond is door een balkonleuning waarin smeedijzer verwerkt is. De brede venstertravee wordt afgesloten door een als gebogen fronton uitgewerkt, breed rondbogig dakvenster onder houten daklijst (bekleed met PVC). Het gecementeerde parement van dit dakvenster draagt verfijnde art-decoreliëfs met geometrische en florale motieven.

De iets terugwijkende deurtravee links heeft een rechthoekige deur onder luifel met bovenlicht, bereikbaar via een achttal hardstenen treden; op de verdieping een eenvoudig rechthoekig bovenvenster. De smalle travee wordt afgelijnd door twee bakstenen pilasters. Ook hier florale art-deco-ornamentiek op de bovendorpels van de vensters en op de rechthoekige muurvelden. Het houtwerk van deur, poort en vensters is niet bewaard. De poort en de deur waren voorzien van fraai art-decosmeedwerk, dat ook aanwezig was in de oorspronkelijke afsluiting van de voortuin, die eveneens verdwenen is.

Voor de plattegrond koos Van Looy de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. In de brede venstertraveeën de duidelijk herkenbare enfilade van zitplaats, eetkamer en gevelbrede woonkamer; in de smalle deurtravee de laterale gang met trappenhuis. De keuken vinden we op de vaste plaats in dit type plattegrond, namelijk achter de traphal, met aansluitend een terras dat met een trap toegang geeft tot de tuin. Op de eerste verdieping drie slaapkamers en achteraan een badkamer; in de mansarde twee slaapkamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 9843.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Ter Rivierenlaan

Ter Rivierenlaan (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.