erfgoedobject

Poorten Sint-Vincentiuscollege

bouwkundig element
ID
30275
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30275

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poort
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Poorten Sint-Vincentiuscollege
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voor de Eerste Wereldoorlog vermoedelijk een koetspoort aansluitend bij de tuin van een herenhuis gelegen aan de zuidzijde van de Meensestraat; mogelijk naar ontwerp van architect J. De Meyere (Kortrijk) van 1923 heropgebouwd als toegangspoort tot de speelplaats van de Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool en sinds 1954 horend bij het Sint-Vincentiuscollege. Volgens een niet gedateerde tekening van de vooroorlogse poort ("Entrée du Cercle Catholique. Rue de Belle-waert") door M. Dhuicque van de "Mission du Ministère des Sciences et des Arts", eerder een benaderende den een identieke reconstructie. Tudorboogpoort met bakstenen geprofileerde archivolt op afgeschuinde rechtstanden van Atrechtse zandsteen eindigend op ezelsoor aansluitend bij de schampblokken. Erboven, jaarankers 1563, met centraal een korfboognisje waarin een beeld (onthoofd). Geprofileerde kroonlijst van simili- of Euvillesteen onder leien schilddakje met zinken pinvormige versiering. Bewerkte houten makelaar met vruchtenslinger.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Poorten Sint-Vincentiuscollege [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30275 (Geraadpleegd op )