Driegevelvilla ontworpen door Jef Huygh

Deelgemeente Deurne
Straat Ter Rivierenlaan
Locatie Ter Rivierenlaan 54, Antwerpen (Antwerpen)

• Herinventarisatie Deurne (Antwerpen) (inventarisatie: 01-06-2015 - 30-04-2018).

Beschrijving

Deze driegevelvilla in art deco heeft één van de meest opvallende gevels in de Ter Rivierenlaan. Ondanks de aanpassingen van schrijn- en smeedwerk blijft het sterke ontwerp van architect Jef Huygh herkenbaar. Deze Antwerpse architect was met zijn zeer persoonlijke, gedecoreerde en fantasierijke interpretatie van de art deco één van de meest overtuigende vertegenwoordigers van de Amsterdamse School in Vlaanderen. Deze woning uit 1927, die hij bouwde in opdracht van aannemer Jan Horsten uit de Plankenberstraat 123 in Deurne, onderging aanpassingen waarbij alle zo typerende ornamentiek en detaillering werd verwijderd; de typische kenmerken van de stijl van Huygh en de essentie van het originele ontwerp zijn echter nog herkenbaar.

De woning telt twee bouwlagen onder een hele hoge leien bedaking. De gevels zijn uitgevoerd in rode baksteen, op hardstenen plint. De oorspronkelijke gecementeerde ornamentiek op de borstweringen van de bovenvensters is verdwenen. De voorgevel springt in het oog met de opvallende uitwerking van de brede venstertravee, uitgewerkt als hoge mijtervormige puntgevel. Op de begane grond is een zware gecementeerde erker aanwezig, ook fungerend als balkon voor de eerste verdiepingen en daar voorzien van een art-decobalkonleuning, nu verdwenen. De smalle deurtravee heeft beneden een rondboogdeur, een rechthoekig venster op de eerste verdieping en een smal dakvenster boven; de hoge, boven de kroonlijst uitstekende pilaster die de woning links markeerde, is nu afgetopt. Alle vensters hadden ramen met vierkante roedeverdeling en waren versierd met art-decocementering op de borstweringen.

De zijgevel bestaat uit drie ongelijke traveeën. Vooraan een blinde travee, achteraan de eenvoudige, bijna modernistisch vormgegeven lijstgevel van de lagere aanbouw. Centraal een opvallende, brede travee die op dezelfde manier is afgewerkt als de brede gevel aan straatzijde: een mijtervorm met zijdelingse pilasters met topstukken. Per bouwlaag een andere aanpak, met op de begane grond een rondbogige achterdeur en een breed rechthoekig venster. Op de verdiepingen, grote en breed uitgewerkte, centrale tweelichten, gemarkeerd door een versierde tussenstijl en lekdrempel, decoratie die niet meer aanwezig is, net als het in vierkante ruiten verdeelde schrijnwerk. In de achtergevel ten slotte voorzag Huygh op de twee onderste bouwlagen een horizontaal vensterregister; de bovenverdieping is als mansarde in het hoge dak ingewerkt.

Ondanks het vooruitstrevende ontwerp, en de mogelijkheid om in een half vrijstaande woning een vrijer plan uit te werken, koos Huygh voor de klassieke enkelhuisplattegrond die sinds de 19de eeuw alomtegenwoordig is voor de stedelijke burgerwoning. In de smalle deurtravee zien we een inkomhal met toilet en trappenhuis, waarachter zich de keuken bevindt. De brede venstertravee herbergt een enfilade van salon en eetkamer, van de veranda gescheiden door een tweede inkomhal vanuit de zijgevel. Aan de achtergevel een overdekt terras. Op de verdieping bereik je vanuit de brede traphal de drie achter elkaar liggende slaapkamers en de badkamer die zich aan straatzijde, voor de trap bevindt. De zolderverdieping is in vier kamers verdeeld. De woning is volledig onderkelderd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 2723.

Auteurs: Hooft, Elise