Stadswoningen ()

Stadswoningen met een 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws voorkomen, al dan niet met een oudere kern. De bakstenen lijstgevels zijn twee tot drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder zadeldaken. De bovenverdiepingen hebben nog een originele gevelopstand, de begane grond is omgebouwd tot handelszaak. Bij nummer 71 toont de gevelopstand met verkleinende ordonnantie alsook de vensteromlijstingen een neoclassicistische inslag.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELINCK J. 1991).
  • Onroerend Erfgoed Limburg, Lopend archief, Maaseik, Pelserstraat 56-57-Bosstraat 71-75.

Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle

Restant stadshoeve en stadswoning ()

De restant van een 17de-eeuwse stadshoeve aan de Pelserstraat (Pelserstraat 56) ligt op hetzelfde perceel als een stadswoning in de Bosstraat (nummers 71-73).

Beschrijving

Aan de Pelserstraat ligt de restant van een voormalige stadshoeve, vermoedelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw. Het is een bakstenen gebouw van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak. De voormalige stadshoeve heeft twee korfboogpoorten, met daartussen een kloosterkozijn met een omlijsting van kalkstenen negblokken. Op de verdieping zijn zeven kleine venstertjes te zien, waarvan de rechtse drie eveneens gevat zijn in een omlijsting van kalkstenen negblokken.

Op hetzelfde perceel aan de Bosstraat ligt een stadswoning met een eind 19de-begin 20ste-eeuws voorkomen, maar met vermoedelijk een oudere kern.

Auteurs:  Lambein, Sofie