Begijnenhuis ()

Dit begijnenhuis werd in 1648 opgericht door Lucas Rosmeer voor zijn dochters Maria en Gertrudis. Het pand werd gelijktijdig opgericht met het gelijkaardige begijnenhuis ten noorden, gebouwd door Willem Dolmans voor zijn dochter Elisabeth. In 1694 werd het het zuidelijke gedeelte van het begijnenhuis als afzonderlijke woning afgesplitst.

Beschrijving

Omwille van de ontmanteling van het begijnhof in de 19de eeuw werd de gevel aan de Corverstraat opengewerkt. Deze verankerde bakstenen gevel telt twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) en is afgewerkt met een bakstenen fries onder de kroonlijst, vermoedelijk een oorspronkelijk element. De straatgevel van het noordelijke gedeelte is gecementeerd en voorzien van één vensteropening op de begane grond. Het zuidelijke volume is toegankelijk via een deur in de eerste travee en is verder voorzien van een vensteropening op de begane grond en op de verdieping.
Aan de hofzijde bevindt zich de oorspronkelijke voorgevel. Het betreft verankerde bakstenen lijstgevel in bak- en zandsteen, met aangepaste vensteropeningen in de gevel van het zuidelijke gedeelte. In de geveltop van het noordelijke volume bevindt zich een cartouche met jaartal 1648.

  • SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Declercq, Daan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190823 (geraadpleegd op ).


Begijnhuizen ()

Onder de Linde 1-5. Twee gelijkaardige huizen, van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in 1648 respectievelijk gebouwd door Willem Dolmans voor zijn dochter Elisabeth en door Lucas Rosmeer voor zijn dochters Maria en Gertrudis. In 1694 wordt het zuidelijke gedeelte als afzonderlijke woning ingericht. Gevel aan de Corverstraat zoals hoger beschreven (zie Corversstraat); de bakstenen fries onder de kroonlijst is waarschijnlijk een element van de oorspronkelijke toestand.

Witgekalkte bakstenen gevel aan Onder de Linde, vrij grondig aangepast; de natuurstenen hoekband aan de linker zijde, de kordonlijst tussen de twee bouwlagen, de sporen van aaneengesloten dorpels, de kroonlijst en de cartouche met jaartal 1648 resteren van de oorspronkelijke ordonnantie.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190814 (geraadpleegd op ).