erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
30278
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30278

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Groot herenhuis op de hoek bij de Recollettenpoort, met omlopende tuinmuur aansluitend bij garage met voormalige conciërgewoning, naar ontwerp van architect A. De Brabandere (Brugge) van 1921. Volgens bouwaanvraag, hergebruikte bakstenen voor de funderingen van "beton de briquaillon".

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met mansarde (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen). Neoclassicistisch getinte lijstgevel van geelroze baksteen met parement van simili- en Euvillesteen, op verhoogde begane grond van arduin; getraliede, getoogde kelderopeningen. Gesuperposeerde hoekpilasters, en deurrisaliet geaccentueerd door dakvenster met in- en uitzwenkende belijning, gedateerd "Anno 1923" en versierd met lamberkijnen in de top; anderzijds, horizontale belijning door middel van puilijst overlopend in het kleine balkon met gesmeed ijzeren leuning van het centrale deurvenster op de bovenverdieping, en gekorniste houten gootlijst op klossen bekroond met bakstenen borstwering doorbroken door rondbogige dakkapellen. Getoogde muuropeningen: geriemde vensteromlijstingen met geprofileerde sluitsteen, meer uitgewerkt en met bijkomende rechte druiplijst voor het deurvenster; geblokte deuromlijsting met medaillonversiering. Houtwerk: hoge kruisramen van .dennenhout van het Noorden. en vleugeldeur van "pitch pine" voorzien van bovenlicht met glas-in-loodvoorstelling van galjoenen en twee familieschilden.

Deels begroende rechter zijgevel met soortgelijke kenmerken. Aansluitende bakstenen tuinmuur met muurvakken op plint van Atrechtse zandsteen; garage en voormalige conciërgewoning in vereenvoudigde bouwtrant.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30278 (Geraadpleegd op )