Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Cartonstraat
Locatie Cartonstraat 15, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Groot herenhuis op de hoek bij de Recollettenpoort, met omlopende tuinmuur aansluitend bij garage met voormalige conciërgewoning, naar ontwerp van architect A. De Brabandere (Brugge) van 1921. Volgens bouwaanvraag, hergebruikte bakstenen voor de funderingen van "beton de briquaillon".

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met mansarde (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen). Neoclassicistisch getinte lijstgevel van geelroze baksteen met parement van simili- en Euvillesteen, op verhoogde begane grond van arduin; getraliede, getoogde kelderopeningen. Gesuperposeerde hoekpilasters, en deurrisaliet geaccentueerd door dakvenster met in- en uitzwenkende belijning, gedateerd "Anno 1923" en versierd met lamberkijnen in de top; anderzijds, horizontale belijning door middel van puilijst overlopend in het kleine balkon met gesmeed ijzeren leuning van het centrale deurvenster op de bovenverdieping, en gekorniste houten gootlijst op klossen bekroond met bakstenen borstwering doorbroken door rondbogige dakkapellen. Getoogde muuropeningen: geriemde vensteromlijstingen met geprofileerde sluitsteen, meer uitgewerkt en met bijkomende rechte druiplijst voor het deurvenster; geblokte deuromlijsting met medaillonversiering. Houtwerk: hoge kruisramen van .dennenhout van het Noorden. en vleugeldeur van "pitch pine" voorzien van bovenlicht met glas-in-loodvoorstelling van galjoenen en twee familieschilden.

Deels begroende rechter zijgevel met soortgelijke kenmerken. Aansluitende bakstenen tuinmuur met muurvakken op plint van Atrechtse zandsteen; garage en voormalige conciërgewoning in vereenvoudigde bouwtrant.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Cartonstraat

Cartonstraat (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.