Sculptuur ontworpen door Wim Ibens

Beschrijving

Metalen gevelsculptuur naar ontwerp van beeldhouwer en edelsmid Wim Ibens, gerealiseerd in 1964 in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. De sculptuur diende het sociale huisvestingscomplex aan de Lodewijk Van Berckenlaan te verfraaien, dat een ontwerp was van architecten E. Van Treeck en H. Soetens, en het werd bevestigd aan de zijgevel van Diksmuidelaan nummer 102.

De sculptuur is vormgegeven als een abstract reliëf, en dit in tegenstelling tot het merendeel van de kunstwerken geïntegreerd bij sociale huisvesting die een figuratieve voorstelling uitbeelden. Ook hield de kunstenaar rekening met de sterke relatie tussen de sculptuur en het gebouw waartegen ze bevestigd werd. De plaats voor een kunstwerk tegen de zijgevel werd reeds op de ontwerpplannen van het gebouw voorzien. Het kunstwerk was echter niet continu tegen de gevel bevestigd. De sculptuur werd herontdekt tijdens de renovatie van gebouw vanaf 2004 en is sinds een restauratie in 2008 in zijn huidige vorm terug zichtbaar aan de zijgevel bevestigd.

Abstracte metaalsculptuur van vier op vier meter groot, opgebouwd met verschillende metalen platen, gecombineerd tot een hoog- en laagreliëf. Volgens de ontwerpschets uitgevoerd in gedreven, roodkoperen plaat gespannen tussen ijzeren haken, heden geoxideerd metaal.

• Archief Sociale Huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning, doos Berchem VII/68 app, 5 augustus 1961, bouwdossier, definitief ontwerp en bouwtoelatingen; algemeen dossier, offertes.
  • Archief Sociale Huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning, losse documenten over kunstwerk Wim Ibens.
  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam BERCHEM_LODEWIJK_V_BERCKENLAAN_1010.
  • MAEREVOET L. 2015: Sociale huisvesting anders bekeken. Monumentale kunst in sociale huisvesting 1945-1985, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, Kunstinventaris ID 17.

Auteurs: Verhelst, Julie; Maerevoet, Leonie