erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
30285
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30285

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch herenhuis volgens onduidelijk gesigneerde bouwaanvraag naar ontwerp van een Lokerens architect van 1922. Breedhuis van drie + twee bredere traveeën (linker hoek- en koetspoorttravee) en twee bouwlagen onder mansardedak (leien, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met parement van simili- en/of Euvillesteen, op sokkel van Atrechtse zandsteen en arduin. Hoek- en koetspoortrisaliet uitlopend op dakvenster met inzwenkende belijning onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden; op de tweede bouwlaag, respectievelijk benadrukt door erkervormig drielicht en gebogen balkon met balusterleuning. Lichte art-deco-inslag zie onder meer de gebogen koetspoortomlijsting met gestrekte uiteinden, versierde sluitsteen en geprofileerd beloop eindigend op lage schamppalen; het drie- en tweelicht met pilastertjes van de dakvensters; voorts ook het houtwerk respectievelijk van de vleugeldeur met bovenlicht voorzien van medaillonversiering, en de modillons van de gootlijst.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30285 (Geraadpleegd op )