erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
302853
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302853
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van acht traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Jules Ranscelot liet in 1850 de eerste twee traveeën onder een platdak toevoegen.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie en een doorlopend cordon onder de derde bouwlaag Rechthoekige vensters met sierlijke rolluikkasten op individuele lekdrempels. Rechthoekige deur in een platte bandomlijsting afgesloten door een gekorniste waterlijst; houten vleugeldeur met bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen,bouwdossier 1850#58.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302853 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.