Bruine beukengroep bij Calvariekruis

Beschrijving

In het verlengde van de dreven bij het Kasteel van Ardooie, bevindt zich een Calvariekruis met een zestal bruine beuken, waarvan enkele ondertussen aan de voet met elkaar vergroeid zijn. In het perceel is later ook een zilverlinde bijgeplant. Aan de Bruggesteenweg wordt in 1863 voor het eerst een kruis of kapel afgebeeld op historische kaarten, kort nadat op deze plaats de vroegere Veldmolen werd afgebroken. Bekend is dat gravin Zoé de Jonghe d'Ardoye (1814-1875), rond die tijd, nabij het gehucht Veldhoek een parochiekerk wilde stichten. Dit voornemen werd door de vroege dood van deze adellijke dame niet gerealiseerd. De opgaande bruine beuken rond deze religieuze constellatie dateren van omstreeks 1880. Het geschilderde houten kruis met gekruisigde Christus en opschrift "INRI" is in 2011 gestolen.

Auteurs: Himpe, Koen