erfgoedobject

Knothaagbeuken langsheen weg

landschappelijk element
ID: 302862   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302862

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) bevinden zich twee oude knothaagbeuken (Carpinus betulus) in een weide. Aan de overzijde van dit weideperceel staan twee oude knoteiken (Quercus robur). De oude knotbomen zijn samen met andere, recenter aangeplante, bomen gesitueerd op de perceelgrens. De stamomtrekken van de knothaagbeuken zijn 1,82 en 2,58 meter. Eén van beiden heeft een kroondiameter van veertien meter.

Deze knotbomen hebben een uitzonderlijk en monumentale vorm en zijn bijgevolg beeldbepalend. Het knotten getuigt van een zeer oude beheervorm. De bomen voorzagen de lokale gemeenschap van onder andere rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Deze beheervorm raakte echter in onbruik, waardoor knotbomen de laatste decennia stelselmatig uit het landschap verdwenen. Waarschijnlijk gaat het om autochton soorten en hebben deze knotbomen een bijzondere natuurwetenschappelijke waarde als genenreservoir.


Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier 4.01/23104/139.1, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase 2, nr.35.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2013


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Knoteiken als hoekbomen

  • Is deel van
    Sint-Martens-Lennik

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Knothaagbeuken langsheen weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302862 (Geraadpleegd op 09-07-2020)