Herberg In den Gouden Appel

Beschrijving

Zogenaamd "In den gouden appel" volgens opschrift van de cartouche met voorstelling van een vergulde appel tussen twee "hoornen des overvloeds" met vruchten, boven de deur. Herberg met neobarokke inslag; thans leegstaand. Twee bijkomende gevelplaten gesigneerd "A. Wackenier. Graveur" met respectievelijk inscripties "Drukkerij - Imprimerie I. Wackenier-De Ruddere - Pracht en Gewoon Drukwerk - Travaux de Luxe et Ordinaires" en "Boekbinderij - Reliure - Handels- en Bestuursdrukwerken - Travaux Administratives et Commerciaux"; wellicht reclameborden voor het familiebedrijf van de herbergeigenaars.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op sokkel van Atrechtse zandsteen met arduinen belijning; gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor ornamenten. Horizontale gevelgeleding door middel van zware puilijst en kordonvormende druiplijst van de bovenvensters. Borstwering met balusters. Rechthoekige muuropeningen opgenomen in vlakke omlijsting. Houten kroonlijst op klossen, rechts doorbroken door dakvenster met klokgevel voorzien van driehoekig fronton. Houten dakkapel links.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine