Teksten van Hoeve in Maaslandse stijl

Hoeve in Maaslandse stijl ()

De boerenwoning en poortgebouw van de 18de-eeuwse hoeve in Maaslandse stijl hebben een beeldbepalende ligging ten noorden van de kerk aan de ingang van de Kastelstraat.

Historiek

De hoeve in Maaslandse stijl werd gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Het boerenhuis was oorspronkelijk één bouwlaag hoog en geopend door steekboogvormige muuropeningen met kalkstenen omlijstingen, de vensters met uitstekende sluitsteen en de twee deuren met tussendorpel. In een latere fase is het woonvolume opgetrokken met één bouwlaag onder zadeldak.

In de loop der jaren is de hoeve opgesplitst tot twee eigendommen, de L-vormige stallen van nummer 6 dateren van circa 1948 (mutatieschets 1949/6).

Beschrijving

Het woonhuis en het poortgebouw bleven bewaard als restanten van de oorspronkelijke hoeve. De boerenwoning bestaat uit twee bouwlagen onder zadeldak. De steekboogvormige muuropeningen zijn op de benedenverdieping sierlijk afgewerkt met een natuurstenen omlijsting. Het haakse poortgebouw, eveneens onder zadeldak, is aan de straatzijde afgewerkt met een tuitgeveltje met aandak en vlechtingen. De verankerde korfboogvormige poort met sluitsteen bevat een houten vleugelpoort. Het achterliggende erf wordt van de straat afgesloten door een bakstenen muur.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24059/101.1, De Sint-Pietersbandenkerk en pastorie met omgeving
Auteurs:  Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Van Damme, Marjolijn: Hoeve in Maaslandse stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/192460 (geraadpleegd op )


Hoeve ()

Woonhuis en poort van hoeve, uit de tweede helft van de 18de eeuw; oorspronkelijk één verdieping hoog boerenhuis (later met één verdieping verhoogd); afgedekt met een zadeldak (één wolfseinde); steekboogramen voorzien van zandstenen omlijsting met uitstekende sluitsteen; twee deuren van hetzelfde type voorzien van een tussendorpel.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline: Hoeve in Maaslandse stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/43414 (geraadpleegd op )