Vierkantshoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Landen
Deelgemeente Attenhoven
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 10, Landen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Pietersbanden en pastorie met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 14-03-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De vrijwel gaaf bewaarde vierkantshoeve werd eind 18de, begin 19de eeuw gebouwd op een oudere site en heeft een beeldbepalende ligging ten noorden van de kerk aan de ingang van de Kastelstraat.

De rode bakstenen volumes verrijkt met brede omlijstingen van Maaskalksteen onder rode Vlaamse pannen zadeldaken gevat tussen zijtuitgevels met aandak, vlechtingen en een bolbekroning in hardsteen, sluiten aan bij de Maaslandse stijl. Typische hoeve voor de streek waarbij de twee haakse volumes aan de straatzijde afgewerkt zijn met punt- of tuitgevels waartussen een vleugel met hoger opgetrokken poortgebouw en waarbij de woning naar de straat- en veldzijde met grote vensters is geopend.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24059/101.1, De Sint-Pietersbandenkerk en pastorie met omgeving

Auteurs: Van Damme, Marjolijn

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Attenhoven

Attenhoven (Landen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.