bouwkundig
element
ID: 302904 URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302904
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed
Weerstandskapel
Deze vaststelling
is geldig sinds 01-02-2018
Thema Tweede Wereldoorlog
Inventarisatie ankerplaats Groenendaal-Zangerhei (erfgoedonderzoek, inventarisatie: van 01-2016 tot 06-2016)
Kapel voor de herdenking van terechtgestelde en omgekomen verzetslieden van het Geheim Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee marmeren gedenkplaten flankeren de in 1947 gebouwde kapel. Op de platen staan de namen van de 51 omgekomen weerstanders.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerden burgers en achtergebleven oud-militairen in het bezette land zich in verzetsgroepen. Eén daarvan was het Geheim Leger, dat al sinds 1942 voor militaire opdrachten contact zocht met de Belgische regering in ballingschap en het in Londen verblijvende Ministerie van Landsverdediging (Bernard e.a. 1986). Pas vanaf juni 1944 kwam het Geheim Leger voor meer acties in beeld. Met sabotageacties op spoorlijnen, langs bruggen en communicatielijnen verstoorden ze de activiteiten van de Duitse bezetter in het hinderland tijdens de slotfase van de oorlog. In september 1944 concentreerden de gevechten van het eindoffensief zich rond het Albertkanaal. Onder druk van de snelle geallieerde opmars trokken de Duitse troepen zich terug achter het kanaal en leverden er gedurende een week slag.
De kapel van het Geheim Leger in het Munsterbos herinnert aan de voormalige schuilplaats en executieplaats van leden van de verzetsbeweging. Deze locatie langs het Weerstandspad was het schuiloord van ongeveer 800 verzetsstrijders uit de regio Bilzen - Genk – Kortessem. Drie van deze weerstanders uit Bilzen werden op 5 en 7 september 1944, amper enkele dagen voor de bevrijding, hier in de nabije omgeving terechtgesteld. Elke tweede zondag van september vindt de jaarlijkse herdenking plaats.
Bakstenen kapel onder een leien zadeldak. Rondboogvormige toegang met op de deur het symbool van het Geheim Leger: een gele leeuw in zwarte driehoek met rode rand.
Bron : -
Auteurs :
Verboven, Hilde
Datum : 2016
Is deel van
Hoelbeek
Is deel van
Munsterbos, kasteeldomeinen van Groenendaal en Zangerhei
Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Weerstandskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302904 (Geraadpleegd op 11-12-2019)