Weerstandskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kapel van het Geheim Leger
Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Hoelbeek
Straat Weerstandspad
Locatie Weerstandspad zonder nummer, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Weerstandskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Kapel voor de herdenking van terechtgestelde en omgekomen verzetslieden van het Geheim Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee marmeren gedenkplaten flankeren de in 1947 gebouwde kapel. Op de platen staan de namen van de 51 omgekomen weerstanders.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerden burgers en achtergebleven oud-militairen in het bezette land zich in verzetsgroepen. Eén daarvan was het Geheim Leger, dat al sinds 1942 voor militaire opdrachten contact zocht met de Belgische regering in ballingschap en het in Londen verblijvende Ministerie van Landsverdediging (Bernard e.a. 1986). Pas vanaf juni 1944 kwam het Geheim Leger voor meer acties in beeld. Met sabotageacties op spoorlijnen, langs bruggen en communicatielijnen verstoorden ze de activiteiten van de Duitse bezetter in het hinderland tijdens de slotfase van de oorlog. In september 1944 concentreerden de gevechten van het eindoffensief zich rond het Albertkanaal. Onder druk van de snelle geallieerde opmars trokken de Duitse troepen zich terug achter het kanaal en leverden er gedurende een week slag.

De kapel van het Geheim Leger in het Munsterbos herinnert aan de voormalige schuilplaats en executieplaats van leden van de verzetsbeweging. Deze locatie langs het Weerstandspad was het schuiloord van ongeveer 800 verzetsstrijders uit de regio Bilzen - Genk – Kortessem. Drie van deze weerstanders uit Bilzen werden op 5 en 7 september 1944, amper enkele dagen voor de bevrijding, hier in de nabije omgeving terechtgesteld. Elke tweede zondag van september vindt de jaarlijkse herdenking plaats.

Bakstenen kapel onder een leien zadeldak. Rondboogvormige toegang met op de deur het symbool van het Geheim Leger: een gele leeuw in zwarte driehoek met rode rand.

  • BERNARD H., MARQUET V; VUYLSTEKE T. & HERMAN M. 1986: Het Geheim Leger, 1940-1944, Gent.

Bron: -

Auteurs: Verboven, Hilde

Datum tekst: 2016

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoelbeek

Hoelbeek (Bilzen)

maakt deel uit van Munsterbos, kasteeldomeinen van Groenendaal en Zangerhei

Bilzen, Eigenbilzen, Hoelbeek, Munsterbilzen, Waltwilder (Bilzen), Zutendaal (Zutendaal)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.