erfgoedobject

Tamme kastanje in park kasteel Hogemeyer

landschappelijk element
ID
302906
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302906

Juridische gevolgen

Beschrijving

De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich op het landgoed van het kasteel Hogemeyer. Het huidige kasteel werd vermoedelijk rond 1750 opgetrokken als landhuis met lusttuin binnen een rechthoekige omwalling, gelegen aan de zuidgrens van het Groot Begijnbos nabij de grens met Waanrode. Het domein gaat in oorsprong echter terug tot in de eerste helft van de 14de eeuw.

Het perceel waarop de bomen staan wordt op de oudste kadastrale legger als lustgrond aangeduid. Tijdens de bouwcampagne van 1859-1860 werd de tuin opnieuw aangelegd en beplant. De zuidelijke gracht van de oude omwalling werd gedempt, terwijl de oostelijke arm werd heraangelegd als vijver. Op het oorspronkelijk perceel lustgrond zijn op het primitief kadasterplan duidelijk sporen van een kleine, romantisch- landschappelijke tuin aanwezig, zowel in de beplanting als in het reliëf. De vijver bestaat nog (min of meer) in zijn 19de-eeuwse vorm en er staan nog verschillende bomen daterend uit dezelfde periode in de omgeving. Deze vormen samen een esthetisch geïnspireerd ensemble. De tamme kastanje heeft met zijn stamomtrek van 3,45 meter uitzonderlijk grote afmetingen, typisch voor de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002127, Het landgoed Hogemeyer, (DENEEF R. & PAESMANS G., 2000)
Auteurs: Deneef, Roger; Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Park van het Kasteel Hogemeyer

  • Is gerelateerd aan
    Tamme kastanje in park van kasteel Hogemeyer


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tamme kastanje in park kasteel Hogemeyer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302906 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.