erfgoedobject

Burgerhuis met trapgevel

bouwkundig element
ID
30291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30291

Juridische gevolgen

Beschrijving

Behouden rechter gedeelte van een naar het vooroorlogse uitzicht heropgebouwde eenheidsbebouwing met twee nagenoeg identieke trapgevels (7 trappen + topstuk) van elk twee traveeën en drie bouwlagen, in lokale renaissancestijl gedateerd "Anno 1664" door middel van versierde jaarankers; linker gedeelte sinds 1969 vervangen door een appartementsgebouw (nummer 13-15).

Bouwaanvraag met twee soortgelijke gevelopstanden van 1922 respectievelijk naar ontwerp van architecten Verbrugge (?) en Jospeh Angillis (Ieper), wellicht met betrekking tot elk van de twee trapgevels afzonderlijk. Verschillen tussen een foto voor 1879 en een foto en een gevelopstand voor de verwoesting, wijzen erop dat de trapgevels intussen aanpassingen ondergingen met betrekking tot de begane grond en de houten kozijnconstructies. Volgens vermelde afbeeldingen is de behouden trapgevel eerder een benaderende dan een identieke reconstructie van het vooroorlogse uitzicht zie onder meer de vensterregisters voorheen minder breed op de derde bouwlaag en thans gelijk aan die van de tweede bouwlaag oorspronkelijk ook een diephuis, thans echter een breedhuis onder zadeldak (mechanische pannen) in combinatie met een trapgevel. Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen. Verschillend uitgewerkte muurankers onder meer jaarankers 64 vroeger vervolledigd tot 1664 door de jaarankers 16 van de trapgevel links. Horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels. Rechthoekige muuropeningen per bouwlaag afwisselend verdiept in korfboog of rondboogomlijsting; geprofileerd beloop op de tweede en derde bouwlaag. Gebruik van houten kozijnconstructies. Geveltop: aediculavenster met schelpvulling als typisch lokaal renaissancepatroon, en overhoeks fiaal met bolvormige bekroning.

  • Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 35.
  • HARTIG E. 1916: Flandrische Wohnhaus-Architektur, Berlijn.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met trapgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30291 (Geraadpleegd op )